Blog

Bezoek aan Bratanov winery, Sakar, Thracian Valley, Bulgarije


Slavi bezocht Bratanov Winery voor het eerst in november 2016. Meteen was hij overtuigd van hun kracht: een familiebedrijf dat de traditie van wijnmaken met grote fierheid doorgeeft van generatie op generatie. Vanuit een eigenwijze visie maken de Bratanovi’s wijnen uit internationale druiven, zoals de South Sakar Selection Merlot en Syrah, de Symbiose Merlot, en uit inheemse druiven, zoals de Bratanov Tamianka Single Vineyard. Stuk voor stuk creaties die meerdere klanten van Bulgaarse Topwijnen al weten te appreciëren.

De motivatie was dus groot om elkaar terug te treffen in Harmanli, waar Tanya ons rondleidde tussen de inox tanks tot in de kelder met Franse, Hongaarse en Bulgaarse eiken vaten. De aroma’s in deze ruimte verraden het kostbare goed dat er rijpt en wacht om gebotteld te worden.

De lunch met Tanya Avramova en Maria Stoeva (oenoloog) was een uniek moment om de ‘Symbiose’ tussen Bulgaarse Topwijnen en Bratanov Winery verder te verhogen: we hebben beiden de ambitie om de Bratanov wijnen op de Belgische markt de plaats te geven die ze verdienen en maakten afspraken over gezamenlijke acties die we hiervoor in de toekomst zullen ontwikkelen. Wordt dus vervolgd.

De afsluiting van het bezoek met een proeverij was de apotheose. Focus daarbij waren de nieuwe wijnen die het Bratanov assortiment van de komende maanden moeten vervoegen:

Bratanov Syrah, zeer fijn en met zacht, rijpe taninnes, dicht bij de Noordelijke deel van Rhône stijl, smaak van rijpe pruimen, plantaardige en specerijen van de zonnige heuvels van Sakar regio. Houtcontact van 12 maanden maakt deze wijn gewoonweg heerlijk genieten.

Rubin Single Vineyard 2013, volop aan het rijpen en Maria Stoeva die voorzichtig aankondigt, ‘nog te vroeg om te drinken’. Na de eerste slok is het duidelijk: nog zo jong, omdat Rubin meer jaren nodig heeft om te rijpen, maar wat een potentieel! 

South Sakar Selection Triple Blend 2013, antwoord op de Bordeaux blend, een uitstekende wijn, gemaakt uit Merlot, Cabernet Franc en het verschil gemaakt door Rubin. Deze Topper is nu klaar om te genieten en heft alles om jou te overtuigen. Intense granaatrode kleur, intense aroma van zwart fruit. Smaak is fruiting met wat dierlijke toets, veel body en taninnes . Lange zachte afdronk. 

alle wijnen van Bratanov winery