Blog

Bezoek aan Magura winery, Noord-West, Bulgarije


Op 26 juni 2017 zijn we in Sofia, op bezoek bij wijnmaker Magura. We ontmoeten er Stoian, export manager.

Magura Wijnhuis is ontstaan uit een idee van Todor Jivkov, die in de jaren 70 tijdens een bezoek aan de Champagnestreek besliste om ook in Bulgarije ‘Champagne’ te maken, volgens de ‘traditionelle methode'. De grot Magura in Rabisha bleek de ideale plek om met een constante temperatuur van 12°C mousserende wijnen te laten rijpen. Bovendien ligt Rabisha (Noord-West Bulgarije) op dezelfde lengtegraad als de Champagnestreek in Frankrijk. Met hun terroir en klimatologische omstandigheden die sterk gelijken op die in Champagne, heeft Magura alle troeven om een fijne Magura Brut te maken, wellicht de beste mousserende wijn van de hele land.

 

Daarnaast is Magura, als moderne wijnmaker, gericht op wijnen uit lokale variëteiten zoals Gamza en Vrachanski Misket . Het koelere klimaat van de regio en de bergachtige ‘hellingen’ met zandbodem zijn ideaal voor het creëren van deze hoge kwaliteitswijnen met een uniek karakter.

Deze bijzondere wijnbelevenis met deskundige uitleg van Stoian bracht ons naar een selectie van 5 wijnen die onze voorkeur hebben:

In de witte, de Trevite Vrachanski Misket, het meest succesvolle product van Magura, volgens Stoian. Het heerlijke intense aroma van Musk in combinatie met fijne florale toetsen kondigen een heel aparte smaakervaring aan, een smaak van kruiden en specerijen, noten en vanilla. Goed gebalanseerde wijn en uitstekende integratie van de eiken met een lange afdronk.

De Magura Pinot Gris, een frisse en droge versie met fruitige smaak. Zeer zachte en pure afdronk met medium body en lengte. Gewoon heerlijk genieten!

De rode topper Trevite van Gamza druif, licht robijnrode kleur met aroma’s van frambozen en aardbeien, die aanwezig zijn ook in de mond. Afdronk is licht kruidig met toets van vanille. Levendige wijn met lichte body en uitstekende balans tussen zoet en zuur.

De Trevite cuvée van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot met intense aroma’s van rijp rood fruit zoals kers en braam. specerijen en hints van vanilla, koffie en rook (leer). Karakter wijn, rond met veel body. Oudert zeer goed en  heeft bewaarpotentieel.

En als vijfde keuze, natuurlijk de Magura Brut, waar alles mee begon. Gemaakt volgens de traditionele methode  en van druiven Chardonnay en Pinot Noir. Mooi goudgele kleur en fruitage krakter. Vol in de mond met fijne bubbels aangenaam gewoon genieten!