Blog

De Bulgaarse wijndruivenrassen|Bulgaarse Topwijnen


De succesvolle variëteiten door eeuwen Bulgaarse wijnhistorie heen.

Bulgarije heeft net zoals elk wijnland zijn inheemse wijndruivenrassen. Er zijn er zo rond de honderd, sommige meer bekend en succesvol dan andere. Met deze rassen, mikt Bulgarije op de creatie van een geheel eigen wijnstijl. Ontdek hierna de meest succesvolle van deze Bulgaarse druivenrassen met als koploper Mavrud en de mysterieuze Tamianka.



Mavrud (Мавруд) is een traditionele Bulgaarse rode wijndruif, beschouwd als één van de oudste lokale variëteiten. Dit is de meest geplante Bulgaarse druif. Hij groeit voornamelijk in Asenovgrad en in de kleine regio’s Perushtitsa, Pazardjik en Stara Zagora, ook bekend als de Thracische vallei. Er zijn twee klonen van Mavrud. Kloon 1 - wordt gebruikt voor het produceren van tafelwijn. Kloon 2 - de nobele in de familie, die een evenwichtig onderscheiden donkerrobijn kleur geeft. In het algemeen hebben deze wijnen een intens rode robijnkleur, met veel tannines, hoog zuurtegraad en een onderscheidend aangenaam aroma met toetsten van bramen en rijpe moerbei. Mavrud wijnen ouderen zeer goed in eiken vat en ontwikkelen, complexe aroma en een volwaardige, evenwichtige smaak met hints van rook (leer), toast en vanille. Naast de rode wijnen geeft Mavrud ook interessante roséwijnen.


Rubin (Рубин) is een succesvolle crossing variëteit voor rode wijnproductie die eind de jaren 1940 in het wijnbouwinstituut van Pleven stad werd geselecteerd, als kruising van Nebbiolo en Syrah. Deze druif wordt aanbevolen voor de Zuid- en Oost-Bulgaarse wijnproducerende regio's. Werken met Rubin is niet zo makkelijk - hij rijpt in de eerste helft van september en gaat snel over tot rozijnen met verhoogd suikergehalte. Men vindt Rubin wijnen als monocepages en blend met Merlot Cab of Mavrud; De hybride wordt vaak beschreven als een man met een pak en cowboylaarzen vanwege zijn fijne kruidigheid droge peper en paprika, fruit – pruim, rijpe kers gepaard met enigszins flinke doos tannines. Om deze reden zal je Rubin vaak in blend zien met Mavrud om structuur, kleur en body toe te voegen. Maar men zie vandaag meer en meer 100% Rubin wijnen op de markt. Smaken variëren van zoete aardbeien tot bramen, met subtiele koffie tonen. De wijnen van Rubin tonen zijn best na 3 - 5 jaar verouderen. 

Broad leaved Melnik of Melnik (Мелник) is een lokale druivensoort voor rode wijnen, die zeer laat in het jaar rijpt. Aangezien warme weersomstandigheden voor rijping bijzonder aanwezig zijn in het zuidwestelijke deel van Bulgarije bekend als Struma valley wijnregio, kan de Melnik druivensoort alleen hier worden gevonden. De zeer late oogst maakt het ook een niet erg sterke variëteit, omdat onstabiele klimaatomstandigheden in de late herfst een destructieve invloed op de kwaliteit hebben. Jonge variëteit wijnen zijn met intense kleur en aroma van kersen en kruiden. De wijnen worden vaak vergeleken met Châteauneuf-du-Pape, een soortgelijk profiel van fruit, kruiden,rook, leer en wat kracht. Ze hebben de mogelijkheid om complexiteit te ontwikkelen door te verouderen in eiken vaten.


Early Melnik of Melnik 55 (Мелник 55) is een kruising variëteit van Broad leaved Melnik en de Franse Valdiguié, Durif, Jurançon en Cabernet Sauvignon, heet ook de 'Beta'-versie van Broad leaved Melnik . De druiven rijpen rond 20-25 september, hebben een hoog groeitempo en gemiddelde vruchtbaarheid. Deze variëteit produceert wijnen met een medium diep robijnkleur, intense aroma van rijpe rode vruchten, specerijen en een heeft potentieel voor rijping. Alhoewel hij wordt vaak jong geconsumeerd en zonder eikenhout oudering. Melnik55 wordt uitsluitend geteeld in de regio's van Melnik stad, Sandanski en Harsovo, beter bekend als Struma valley met BGA Thracian Valley.




Dimyat (Димят) is Bulgarije's meest gekweekte inheemse witte druif en haar wijn wordt meestal koel geconsumeerd in de hete zomerdagen. Bekend om haar grote aromatische druiven, groeit ze vooral aan de Zwarte Zeekust en in de Rose-vallei, gelegen in het centrum van het land. De druif rijpt in de tweede helft van september. De variëteit wordt gebruikt voor de productie van makkelijk te drinken witte wijnen en als een hoogwaardig cognacdestillaat. De wijnen zijn uitsluitend, droog en evenwichtig. Licht tot medium body met fruit als kruisbes en groen fruit (appel, peer). Rijping in eiken vaten voeg nootachtige smaak en toast.



Tamianka (Тамянка) ‘de Mysterie van de Balkan’ is een lokale tak van een van de oudste en aristocratische Muscatrassen die sinds de vroegste eeuw op Bulgaarse landen groeien.  Hoewel de naam afkomstig is van het oude Bulgaarse woord voor 'wierook', gaan de sterke aroma's van deze droge sprankelende wijnen eerder naar bloemen, citrusfruit en kruiden. De wijn van de Taminaka-druif wordt meestal jong en vers gedronken, maar kan complexiteit ontwikkelen met veroudering in de fles. De variëteit voelt zich goed in warme gebieden met veel zonneschijn en zachte winters. De druiven rijpen vroeg, in de eerste helft van september. Zij hebben een gemiddelde groei, goede vruchtbaarheid en gemiddelde opbrengst. Gevoelig voor rot (botrytis). De zonnige hellingen van Zuid-Sakar (Zuidoost-Bulgarije) met zandige bodem zijn de ideale plek voor Tamianka.



Misket Cherven (Red Misket) is een oude Bulgaarse druivensoort, geteeld over heel het land. Misket heeft roodachtige druiven en geeft alleen witte wijnen. Mid-rijpende druif - rond de helft september -- en heeft een hoge vruchtbaarheid. Tot de familie Red Misket behoren twee regionale wijndruiven, de Vrachanski Misket ( meer karakter en zuren dan de gewone misket), Sandanski Misket en de Varnenski Misket zijn eerde sterk aromatisch. Red Misket heeft geen genetische relatie met Muscat, terwijl de smaak en stijl er toch op gelijken. Typische kenmerken zijn intense aroma van bloemen en kruiden met smaak van kruisbes tot witte perzik. Misket wordt vaak gebruikt in blend en er worden droge en zoete wijnen van geproduceerd.



Gamza (Гъмза) of Kadarka is een lokale rode wijn druivensoort, voornamelijk geteelt op de heuvels in noordwest Bulgarije, in Vidin en Rabisha dorp, beter bekend als Noordwesten Bulgarije onder BGA Danaube plain. Het ras heeft een zeer hoge opbrengst en rijpt laat - eind september, begin oktober. De bes is zeer gevoelig voor kraken (dune schil) en grijze rot in een regenachtige herfst. Dat maakt het ook moeilijk om Gamza te cultiveren. Groeit in heuvelachtige en winderige plaatsen. De jonge wijnen van deze variëteit hebben een helderrode robijnkleur, fruitige aroma profile en rood fruit zoals aardbei en framboos met fijne lichte body, weinig taninnes, lage alcoholgehaalte een pallet vergelijkbaar met deze van Gamey of Pinot Noir. Eikenhout voeg wat vanilla en toast toe. Gamza wijn wordt meestal jong gedronken. Sommige wijnen van Gamza worden complexer door te verouderen.



Ruen (Руен) is een druif voor rode wijn, in Plovdiv gecreëerd door kruising van Broad Leaved Melnik en Cabernet Sauvignon. De druiven rijpen einde september, hebben een goede concentratie, zijn donkerblauw met een kleurrijke schil. Reun voel zich goed in de warme en arme bodem van Melnik region, Zuidwest Bulgarije. Kenmerken van Ruen wijnen zijn meestal robijnrode kleur wijn met intense aroma van rijpe moerbei, bergamot en zwarte thee. Smaak van vers rood fruit zoals kersen, zwarte olijven met lage tanninesgehaalte en hoog zuurgraad. Ruen wijn wordt meestal jong gedronken.



Bouquet (Букет) is een druivensoort voor productie van rode wijn, geselecteerd in een experimentele wijngaard nabij de stad Septemvri in de West-Thracische vallei door kruising van Mavrud en Pinot Noir. Rijpt medio september en wordt gekenmerkt door een goed suikergehalte en zuurtegraad. Bouquet is intensief gekleurd en geschikt voor droge wijnen met fatsoenlijk alcoholgehalte en een evenwichtige, aangename smaak. Wordt meestal jong gedronken zonder houtrijping.

Eumolpia / Evmolpia, ook bekend als Thracische Mavrud, is een rode wijndruivensoort, geselecteerd in Bulgarije door kruising van de Mavrud- en Merlot. variëteiten van Dimitar Bakrikov Er zijn ook plantages in Australië en de Verenigde Staten.

De wijnstokken hebben een matige tot sterke groei en een hoge vruchtbaarheid. Goede verzorging en soms " groene oogst" nodig om de rendement te beperken voor kwalitatief druif dat is het reden waarom is deze soort nog niet zo goed bekend, maar wel belooft veel in de toekomst. De variëteit heeft een verhoogde koudebestendigheid wat goed is in de koudere Danube vlakte vooral in de winter. De druiven rijpen rond begin september en hebben een hoog suikergehalte.

De variëteit produceert rode wijnen van hoge kwaliteit, roséwijnen worden meer en meer gemaakt ervan.  Ze hebben een diepe robijnrode kleur, een rode fruitconcentratie ook aroma van specerijen. Smaak is harmonieuze, eerder vol met mooie structuur net als de goede Mavrud-wijn, maar minder tannine dan Mavrud wat maakt hem toegankelijker en soepeler.

Bulkgewicht: 300-350g ; Korrelgewicht: 1,4 g ; Rijpingstijd: 1.09-10.09 ; Opbrengsten van 1 hectare: 1500-2000 kg



Keratsuda (Керацуда) is een kleine Bulgaarse witte variëteit die eenvoudig wit maakt in de Struma-vallei. Keratsuda, wat ‘meisje’ betekent in het Grieks, is een inheemse Bulgaarse variëteit die waarschijnlijk is geboren aan de oevers van de Struma, die door Bulgarije en Griekenland loopt, waar het van oudsher wordt verbouwd. Vruchtbaar en productief. Zeer compacte trossen middelgrote, dikke bessen. Late rijping. Gevoelig voor lage wintertemperaturen maar bestand tegen droogte. Gevoelig voor donzige en echte meeldauw, maar matig resistent tegen botrytis rot. Keratsuda wordt gebruikt om eenvoudige, zuurarme wijnen te maken voor vroege binnenlandse consumptie, hoewel het ook wordt gemaakt tot een halfzoete versterkte wijn in Sherry-stijl. Wanneer de opbrengsten gelimiteerd zijn, kan karakterwijn produceren. Iets dat tegenwoordig in de moderne wijnbouw in Bulgarije getuige is. In Bulgarije waren in 2008 slechts 8 ha (20 acres) bijna allemaal in de provincie Blagoevgrad en de stad Melnik in het uiterste zuidwesten. Er worden steeds meer Keratsuda aangeplant in de regio met meer knowhow en een geschikte selectie voor de  wijngaarden.