Blog

Bezoek aan Maryan winery, Centraal Bulgarije 06/ 2018


Vanuit Veliko Tarnovo, de oude hoofdstad van Bulgarije, vertrekken we voor een bezoek aan Maryan winery. We hebben er zin in. Maryan Winery staat immers al een tijdje op onze lijst van te bezoeken wijnmakers, nieuwsgierig als we zijn naar hun wijnen met mooie resultaten in de DiVino wijngids.

 

40 km doorheen de bergen. De ongerepte natuur en de rust doen ons de sleur van elke dag vergeten. Opvallend, er zijn geen wijngaarden te zien. Wel zonnebloemen, vandaag wanhopig op zoek naar een beetje zon. 

 

  

 

Onze eerste vraag aan Svetla en Iliya, na de verwelkoming: vertel ons, waar zijn de wijnvelden ? “Deze liggen aan de overkant van de bergen”, vertelt Svetla ons, “in de zuidelijke richting. In Maryan (een klein dorpje in de Elena regio van centraal Bulgarije) waren vroeger ook wijngaarden, waar de plaatselijke bevolking druiven kweekte voor eigen productie. De geest om wijn te maken zit hier dus diep in de genen!”

“Het dorp Maryan hebben we bewust gekozen, om zijn centrale ligging, de emotionele band met de mensen die er wonen, het klimaat en zijn rijke geschiedenis, weerspiegeld in de namen van onze wijnen. Kortom, omdat we hier gelukkig zijn en graag doen wat we doen: wijn maken met alles wat daar komt bij kijken !

 

We bezoeken de wijnmakerij, gerund door de ‘familie’ van 5 : vader Iliya, moeder Svetla, zonen Petar en Vladimir, en wijnmaker - landbouwingenieur Stefan. Op de benedenverdieping de inox tanks, in de kelder de eiken vaten (Franse, Amerikaanse en Bulgaarse). Al naargelang de wijnen, worden inox en eik gebruikt, zowel voor fermentatie als voor rijping.

 

  

 

En wat is dan zo eigen aan de wijnen van Maryan winery ?

“Wij willen vooral elegante wijnen maken. Als we rijping op eik toepassen, dan mag dat alleen ‘bijkomstig” zijn, met behoud van de essentie van de wijn, de druif. Dat is onze huisstijl!” Als kleinschalige wijnmaker met een jaarlijkse productie van 50 000 flessen, doen we er aales aan om onze wijnen in onze huisstijl te zettten, zelfs in minder goede jaren.

 

Onze nieuwsgierigheid groeit bij elke uitleg die we te horen krijgen. Het proeven zal een belevenis worden. Dat voelen we nu al. 

 

Svetla en Iliya zetten de flessen klaar. We zijn geboeid. 



 

We geven onze ogen de kost. De neus verleidt ons. De smaken zijn  verrassend. Geen second vervelen we ons en we focussen onze zintuigen om de toppers naar boven te halen.

 

Stuk voor stuk dragen de wijnen een eigen identiteit. 

Een favoriete variëteit in de witte is de inheemse Dimyat. We proefden hem in verschillende stijlen, van droog en delicaat met citrus fruit en honing tot de geoxideerde versie van “orange wine”, met nootachtige en tropisch fruit toesten. We leren ook van deze Dimyat dat hij potentieel heeft om te rijpen in fles en dus niet alleen als jonge, frisse wijn gesmaakt kan worden.

 

Als eerste Dimyat proeven we de Sense of Tears Dimyat 2016. Delicaat citrus fruit, zest met toets van honing en vanille die van de druif komt. Lichte body en sappig, ideaal als aperitief, maar ook compaan voor witte vis en gerechten met schaaldieren.

Vervolgens de Dimyat Barrel Fermented 2015. Zijn fermentatie en rijping gedurende 8 maanden in eiken vaten resulteert in een smaakvolle Dimyat, met geel steenfruit, crispy en toasty wijn met toetsen van vanilla en boter. Perfecte integratie van de eik!

 

De White Cuvee 2015– een blend van 60% Dimyat, 30% Sauvignon blanc en 10% Chardonnay. Dit is gewoon topklasse wijn! Het resultaat van een grote kennis van die 3 variëteiten bij de wijnmaker! De fermentatie en rijping gebeuren in eiken vaten  voor 6 maanden, elk van de variëteiten apart, waarna assemblage. Aroma’s en smaken van wild gele fruit, gele appel, tropisch fruit met toetsen van toast en vanille. Heerlijk! En met potentieel om verder te rijpen in de fles!

 

 


Dimyat Orange 2016–Dit is een bijzonder geslaagd experiment en deze soort Dimyat vind je nergens in Bulgarije”, voeg Iliya hieraan toe. 

 

Daarna komen de Sauvignon blanc aan de beurt: de Kera Tamara 2016 en Sauvignon blanc Barrel Fermented, ook bekend als Fumé blanc stijl.

Kera Tamara 2016– Deze Sauvignon blanc was dé grote verrassing. Een zuidelijke versie, met meer gele steenfruit en minder grassig, groene kruiden in de neus en in de palet. Lichte, delicate wijn met uitstekende zuren en balans! De Barrel fermented versie 2015is ronder, met volle body en toetsen van vanille, toast en honing.

 

Kera Tamara Chardonnay 2015– een heerlijke resultaat van de wijnmaker, puur Chardonnay fruit zoals perzik, nectarine en ananas. Ronde textuur met hoge zuren en perfect werk met eik, gerijpt voor 18 maanden in oudere eiken vaten.

 

En de rode wijnen konden we niet missen, met Mavrud natuurlijk.

Mavrud monocépage 2016- elegant met rode, rijpe fruit, hoge zuren, rijpe tanninen met  medium body en sappig. Eigenschappen die maken dat deze wijn gemakkelijk ook je favoriet kan zijn in de zomer!

 

Mavrud en Merlot 2016– een blend met 30% Merlot, om de wijn iets ronder te maken en daardoor meer toegankelijk voor het grote publiek, dus niet met de bedoeling er een topper van te maken,  zeker niet. 

 

We eindigen de degustatie met twee cuvees: 


Ivan Alexander Grand Cuvee 2015– een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Mavrud. 12 maand eikenvaten rijping. Deze wijn als antwoord voor een Bordeaux-blend, én het verschil maken met een percentage Mavrud. Wijn met een uitstekende structuur, elegant met medium body en langdurige afdronk. Merkwaardig potentieel voor rijping in de fles.


Maryan Reserve 2015– een gelijkaardige samenstelling van de blend. Rijping voor 24 maanden in eikenvaten maakt het verschil in de aroma’s maar ook in de mond. Blijft strak, is meer krachtig met donker fruit, zoals cassis en zwarte bes en parfum. Full body, rokerig, met toetsen van leer en droge specerijen. Complexe wijn met zeer lange en pikante afdronk.