Blog

Bezoek aan Medi Valley wijnhuis in Smochevo, de Struma Vallei, Bulgarije


De rit was lang, zo’n 80 km noordwaarts vanuit Melnik, langs een nationale route die in 2020 autosnelweg wordt van Sofia naar Thessaloniki. 

Dichtbij het befaamde klooster van Rila, het symbool van de Orthodoxe Kerk, bevindt zich Medi Valley, een wijnmaker met 40 ha wijngaarden in de Struma Vallei (Smochevo) op een hoogte van 630m, daarmee de hoogste in Bulgarije, en 25 ha in Vidin (Noord Bulgarije). Door de verschillende locaties van hun wijngaarden, kan Medi Valley een grote diversiteit in het aanbod brengen. Na de overname in 2010 verandert Medi Valley zijn visie op wijnmaken: kwaliteit boven kwantiteit stellen door de productie te verlagen en daarmee inspelen op wat Bulgarije te bieden heeft, namelijk rijke terroirs die zeer lekkere wijnen voortbrengen. Alle wijnen zijn bovendien ‘unfiltered’ en rijpen alleen in Franse eiken vaten. De wijnmaker met veel ervaring - Stoycho Stoev gelooft dat daardoor de wijnen hun authentieke smaak behouden. Hij is de eerste enoloog die de Early Melnik vine (Melnik 55) gevinifieerd heeft. 

Rocica Atanasova ontvangt ons met de glimlach. Enthousiast en overtuigend laat ze ons de installaties en de kelders zien. Onderweg zien we hoe belangrijk diversiteit in de terroirs voor Medi Valley is.


Bodem, Danuba Plain PGI

Bodem, Struma Vallei

De proeverij opent onze ogen, neus en mond voor enkele toppers, die we graag in onze portfolio willen brengen in de nabije toekomst:

De eXcentric Incanto Viognier 2015, uit de Donau vlakte, met een interessante vinificatie die een mooi resultaat oplevert: strogele kleur, smaken van citrus, abrikoos, honing en rijp exotisch fruit met vanilletoetsen. Complex, fruitig en tegelijk verrassend fris. Een lange, fruitige afdronk.
De Good Year Syrah 2015, donkerrood, met smaken van zwarte bosbessen en violetjes, toetsen van chocolade, vanille en noten. Zachte, fruitige en rijke wijn, complex met stijl. 12 maand op eiken vat.
De eXcentric Incanto Mavrud 2015, mooie donkerrode kleur, rijke en aantrekkelijke aroma’s, van rijp fruit, rook, chocolade en vanille. Een soepele body met volle en tegelijk subtiele smaak, zo typisch voor de Mavrud afkomstig uit de Thracische Vallei.
De eXcentric Incanto Rubin 2015, mooie donkerrode kleur, rijke en aantrekkelijke aroma’s van bosvruchten, pruimen, moerbei met kruidige toetsen van chocolade. Smaken van gerijpt rode en zwarte vruchten. Volle wijn, met memorabele, fruitige afdronk.