Blog

Bezoek aan Tsarev Brod winery , PGI Danube Plain, Noord Bulgarije

Bezoek aan Tsarev Brod Winery, wijnmaker die je kunt typeren aan de hand van 3 woorden: anders, eigenwijs en consequent.

 

Tsarev Brod Winery is gelegen in het dorpje Tsarev Brod nabij Shumen, in het Midden- Noorden op nog geen 60 km van de Donau, vandaar de regioaanduiding “ PGI Danube Plain”.

In de stralende zon verwelkomt Nikolai Krastev ons. Niki is de wijnmaker bij Tsarev Brod Winery en brengt ons meteen in de aanpalende wijngaarden. 


 


“Onze ligging in het Noorden, met een uitgesproken continentaal klimaat en dus grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, maakt dat we uitsluitend witte wijnen en wijnen van de Pinot Noir variëteit maken”, legt Niki ons uit. Het wijnhuis werd gebouwd in 2015, vlakbij de wijngaard, zodat het productieproces direct kan beginnen, zonder risico op oxidatie van de druiven. Dit is ontzettend belangrijk voor de witte wijnen. De wijngaard zelf werd aangeplant in 2001 en pas 3 jaar geleden kwam onze eerste fles op de markt. Ik toon jullie onze wijngaarden, zodat jullie meteen ook zien dat we ‘kleinschalig’ werken – in het totaal 27 ha, waarvan 30% gebruikt wordt voor onze eigen productie van wijn, zo’n 45.000 flessen jaarlijks”. Bevestiging dus van dat wat we bij Bulgaarse Topwijnen zoeken: artisanale wijnen, geproduceerd door wijnmakers die in de eerste plaats kwaliteit willen. 

 

De uitleg van Niki inspireert ons om Tsarev Brod Winery te typeren als anders, moedig en consequent:

 

Anders omdat zij in de details bewust het onderscheid zoeken met wat bestaat. Zo bijvoorbeeld de eivormige inox vaten, door henzelf ontworpen met het oog op een evenwichtig fermentatieproces en gelijk verdeeld contact met de schil in het hele vat. Daardoor zijn de wijnen frisant, met sprankelende tint en ontwikkelen een complexiteit.

 


Anders ook bij het maken van blend’s. Voor hun Sepage, brengen ze de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer en Riesling al van bij de pluk samen, eerder dan ze te assembleren na fermentatie. Niki omschrijft op overtuigende wijze de visie aan de basis hiervan: “als je kinderen van bij het begin samenbrengt, zullen ze ook beter met elkaar overeenkomen.”

 

Dit vroegtijdig samenbrengen van de druiven is natuurlijk niet zonder risico. Er is durf en moed voor nodig. Tsarev Brod Winery is eigenwijs. Ze durven tegen de stroming in te gaan. Toen na het Communistische tijdperk alle wijngaarden bestaande uit druiven met grote opbrengst verwijderd werden, met het oog op meer diversiteit, hield Tsarev Brod vast aan een lokale wijngaard met de witte Gergana druif. Ze slaagden er in deze druif ‘te redden’ en maken vandaag een smaakvolle Gergana wijn, nergens anders te vinden dan bij hen.


 

Tsarev Brod is consequentdoor hun focus op het maken van wijnen waar ze goed in zijn. Niet meer en niet minder. Eén enkele rode, de pinot noir, die trouwens goed aardt in deze klimatologische omstandigheden. Ze zouden er ook andere kunnen maken, maar kiezen resoluut om dat niet te doen. Eén lijn ook in de stijl van de fles en het etiket. Meteen herkenbaar als ‘dit zijn wij, anders, eigenwijs en consequent.

 

Tijd om te proeven.

 


We beginnen met de Sepage 2016, een blend gemaakt uit Sauvignon Blanc (60%), Chardonnay (20%), Traminer (10%) en Riesling (10%). Alle druiven worden op hetzelfde moment geoogst en gemengd. Ze fermenteren ook samen. Vervolgens rijpen ze in inox vaten met de fijne lees voor 5 maand, wat ze tot een complexe wijn maakt met verrassende aroma’s en smaken. Delicate netel en citroengras, citrus fruit, sappig in de mond met medium body en gemiddelde zuren, licht sprankelende frisheid op het einde.

 

De Sauvignon Blanc 2016, goudkleurig met groene toetsen. Hier is langer gewerkt met de “fijne lees”, namelijk 6 maand, voor extra complexiteit en wijn die beter wordt in de fles.  Deze Sauvignon blanc komt van de oudste wijnstokken in Bulgarije, vertelt ons Niki. Neus met fris karakter, expressieve kruidachtige en fruitige tonen. Licht peperig aroma. Zachte aanzet, rond en frisse body met goede fruitige lengte. Wijn vooral voor eten. Kazen, kip en wit vlees.

 

De Traminer 2016 is anders dan de meeste andere Traminers uit Bulgarije. Eerst en vooral wordt hij gefermenteerd met gisten voor rode wijn! Dit is keuze van de wijnmaker Niki maar waarom? Bulgaarse Traminer heeft overal veel parfum van Rose. Gisten met gist voor rode wijn verfijnt deze florale toetsten en maakt de wijn eleganter. Inderdaad, dat hebben we kunnen proeven!Ronde, volle wijn, met licht zoete toets en neus van citrus en rose parfum. 

 

De Gergana 2016,gemaakt uit de gelijknamige witte Bulgaarse druif, een kruising van de Muscato Otonel en Dimyat. Nergens anders te vinden in het land! 

Deze wijn is gefermenteerd in inox vatten met lage temperatuur rond 16°C, met gisten voor rode wijn, die de aroma’s maximaal opvangen. Rijping op de “fijne lees” voor 7 maand. Het resultaat? Een wijn die een licht sprankelend gevoel geeft. Intensieve, kleurrijke en fruitige neus met verleidelijk accent van verse abrikoos, munt en vanille. Frisse smaak in de mond van rijp geel fruit, en harmonische en delicate afdronk. We hebben 2015 geproefd waar de toetsen van droge abrikoos en munt ook opvallend aanwezig zijn.

  


De Chardonnay (Amber Harvest) 2016: “Amber Harvest” is de nieuwe serie wijnen, op dit moment gestart met de Chardonnay, wordt in de toekomst aangevuld met Pinot Noir en Riesling.

Deze Chardonnay is 1 jaar gerijpt op inox, zonder conservanten en geen enkele chemie toegevoegd. Daarna rijpt 10% van de wijn gedurende 1 jaar op nieuwe eik. Evenwichtigheid is het “sleutelwoord” voor deze elegante, frisse, tegelijk complexe wijn. Het perfecte werk met eikenvaten rijping. 

 

Om bijna af te sluiten, nog één rode, maar wat voor één!

 

De Pinot Noir 2016 fermenteert gedurende 30 dagen in een klein, open vat. Daarna rijpt de gefermenteerde wijn gedurende zes maanden in vaten met eigen sediment, waarbij de omzetting van het appelzuur in melkzuur, de malolactische fermentatie, vanzelfsprekend wordt. “Dit proces kun je alleen waarmaken als je de wijngaard goed kent”, zegt Niki met een knipoog. Deze wijn heeft een medium robijnrode kleur. Zoete neus met marmelade tinten van kers en pruimenjam. Aangename, medium body, zachte fruitigheid van kers en droge aardbei met rijpe tannine en harmonische fluwelen afdronk.

 

Bij de Pinot Noir Reserve 2012 wordteen gelijke techniek toegepast met het verschil dat deze wijn langer rijpt in inox (namelijk 1 jaar), vervolgens 2 jaar in verdunde en opnieuw getoaste eikenvaten volgens gekende techniek bij sommige premium Cognacs, en tenslotte opnieuw 1 jaar in roestvrije stalen tank voor optimale evenwichtigheid. Het resultaat is een uitstekende wijn, met expressieve neus van donkere kers en gedroogde aardbei, toetsten van chocolade, rook en groene kruiden. Super balans, lengte en potentieel in de fles.

 

Niki heeft nog een verrassende afsluiter, de Ice Riesling 2015 –gemaakt volgens het procedé van de “Ice wein”, namelijk het laten bevriezen van gezonde druiven in de wijngaard voor tenminste 10 dagen. Als het in december hiervoor niet koud genoeg is, dan gebeurt het bevriezen artificieel. Het resultaat hiervan is een hoge concentratie van suiker, smaken en aciditeit in het sap. Vandaar dat deze wijn de pure expressie is van de variëteit waaruit hij gemaakt is : de Riesling. Veel sinaasappel, aroma’s van de schil van citroen en goede balans tussen zoet en zuurgraad.  


Als besluit hebben we doorheen deze proeverij kunnen merken dat alle wijnen van Tsarev Brod inderdaad heel speciaal zijn. Ze ontstaan vanuit de duidelijke visie om elegante wijnen te maken, met delicate smaken, fijn en fris, typerend voor het koelere Noord-Bulgarije. “Mijn idee is wijnen te maken die perfect passen bij het eten,” voegt Niki eraan toe.