Blog

Op bezoek bij Villa Melnik in de Melnik regio, de enige terroir waar de Melnik groeit


Het succes van onder andere de Melnik 55 in onze portfolio brengt ons terug naar Villa Melnik, ditmaal in Harsovo, in de Melnik regio bekend ook als Struma Valley.
We ontmoeten er Nicola en Lyubka Zikatanovi en hun zoon, die als student wijntechnologie samen met zijn zus Militza, de toekomstige generatie is van Villa Melnik.

De regio rond Melnik doet denken aan Florence. Glooiende, groene landschappen onder een stralende zon. De thermometer in de auto wijst op 45°C. Het gaat hier degelijk om een compacte micro regio met grote verscheidenheid aan bodems, gunstige klimaatomstandigheden, kortom een terroir die naast de speciale aandacht voor de Melnik druif, een grote diversiteit aan smaken oplevert in alle druivenrassen. Een Syrah van Melnik regio biedt een ander smakenpallet dat een Syrah uit de Thracische vallei of uit New Zeeland.

De verhalen van Nicola zijn boeiend en leerrijk, nu en dan doorspekt met een humoristische beeldspraak. Hij toont ons de natuurlijke opening in de rotsen die voor koeling zorgt in zijn kelder. De temperatuur schommelt er amper met 3° tussen zomer en winter. Villa Melnik gebruikt de krachten uit de natuur. Ook in het productieproces beperkt Villa Melnik de technische ingrepen tot wat strikt noodzakelijk is. Voor de rest zorgt de natuur.

 

Tijd om te ontdekken wat de toekomst zal brengen.

We beginnen bij een witte blend, de Bergulé Viognier & Chardonnay, aromatisch met een dominante Viognier smaak. Volle body met hoog zuurgraad, glade textuur en toesen van perzik, peren, viooltjes.
Daarna de Bergulé Rosé 2016, op basis van Cabernet Sauvignon en Mavrud. Een licht fruitage versie toetsen van aarbei en watermeloen  met wat specerijen. Ideal voor op terras te genieten.
De nieuwe Bergulé Mavrud, 2014, volgens Nicola een schitterend jaar voor de regio. Net zoals de Bergulé Mavrud 2013, een jonge Mavrud met blijvend aanwezige fruitsmaaken van zwartevruchten, vanille en rook met fluweelzachte tannines, hoog zuurgehaalte. Uitstekkend balans. Gerijpt voor 12 maanden in eiken vaten.

Tot slot, de Aplauz Melnik 55 Reserve 2015, waarvan we zeker zijn dat dit een topper wordt. Net zoals de Reserve Melnik 55 van 2014, is deze wijze ‘unfiltered’,  om de maximale smaak te behallen. Deze wijn heeft intense rijp fruit aroma met typische toets van rook en tabak ook in de mond met elegante smaak van rijp wild  fruit, vanilla, tabak en dierlijke toets. Een veelbelovende. 

 

We nemen afscheid en verlaten de geklimatiseerde ruimte. De hitte valt op ons. Nicola zegt glimlachend, ‘dit is goed voor de wijn, de druiven worden er alleen maar beter van’. Door de wijze woorden van Nicola kunnen we de hitte beter verdragen.