Blog

We bezochten Chateau Copsa in Rose Valley, Bulgarije


Bezoek aan Chateau Copsa, Rose Valley - december 2019


Een kasteel in het midden van de wijngaard, YES! Dat is ook Bulgarije. Dit moderne wijndomein is niet lang geleden ontstaan, 2005 was de eerste vintage. Meteen een van de sterren in de vallei van de Rozen, - een sub-regio in de Thracian Lowlands.  De Chateua bezit 50 ha eigen wijngaarden. De meeste aandacht gaat naar de witte variëteiten, gezien het klimaat, de locatie en de tradities in de regio. De wijnmakerij wordt uitgebaat door de familie Minkov, vanuit de sterke overtuiging dat wijn maken een kunst en een passie is! Dit is wat hen drijft! 

De moderne Chateau straalt rust uit in het midden van de wijngaarden tussen het Balkan gebergte en de rozenvelden. Een excellente plaats voor wijntoerisme met een moderne accommodatie en restaurants.


De regio ‘Rose Valley’ – staat al duizenden jaren bekend voor kwaliteitswijnen. Er is de traditite in wijn maken al van bij de Thraciers in 2000 v.C, maar ook later tijdens het Bulgaarse Rijk met in de regio verschillende strategische steden, zoals Koprivshtitsa, Kalofer en Troyan.

 

Stara Planin die del uitmaakt van de Balkan gebergte speelt de grootste rol voor de klimaat en het weer in de regio, vandaar in de productie van de wijnen uiteraard. 

 

De warme tot soms hete zomers in de Thracische vallei worden er getemperd door de afkoeling ‘s avonds vanuit de bergen die tot 2500 m hoog zijn. Dit zorgt voor frisheid en gebalanceerde rijping van de druiven tijdens het rijpingsseizoen. Het Balkan gebergte gaat middendoor Bulgarije en scheidt Noord van Zuid Bulgarije. Dit maakt dat men in deze regio weinig last heeft van de uit het Noorden komende koude storingen in de winter. Dit heeft een mooie lentebloei en sterke “fruitset” tot gevolg, bevestigd in de kwaliteit van de wijnen


Wijnstijl van de regio

Het typische karakter van de wijnen hebben we meteen te pakken! Achter de wijnen van Chateau Copsa staan 2 enthousiaste, jonge maar zeer ervaren (meer dan 15 jaar!) wijnmakers op kop: Madlena en Angel Kuzmanovi. Een positief verhaal, want beide oenologen hebben hun eigen stijl en visie door de jaren ontwikkeld! Daarnaast zijn hun kleinschaligheid en het familieteam hun sterkte.


De witte: frisse, rijpe Citrusvruchten, wat kruidig en ietwat mineraal. Moderne wijnen voor dagelijks genieten, tot sommige exemplaren met houtlagering. Interessante variëteiten zoals de lokale Karlovo Misket, maar ook de blenden staan op de bovenste plank, zoals Sauvignon blanc x Chardonnay x Misket. 


Sauvignon Blanc is qua productie de leider in de streek, met een eigen profiel dat hem interessant maakt. 

De lokale “Karlovo Misket” – is voor ons een ontdekking. Er bestaan verschillende regionale clonen van deze variëteit. Deze Karlovo Misket heeft mildere aroma’s, toont meer bloesems, droge bloemen en rijpe steenvruchten. Intrigerend. 


De rode zijn fruitig, sommige soepel en gaan van dagelijkse wijnen tot seizoengebonden en complexe wijnen die toegankelijk blijven. Ook hier, zoals bij de witte wijnen, geen of middelmatige houtrijping. 

Opvallend fris voor Zuid Bulgarije, met rijpe tannine die ook op jonge leeftijd op dronk zijn, eigenlijk een uitzondering voor de Thracian valley in zijn geheel. 


Indruk op ons maakte de interessante stijl van de “Chateau Copsa Rouge”, een Bordeaux- blend van Merlot met Cabernet Sauvignon– gemaakt uit een selectie van hun beste Single Vineyards. Kwaliteit houtrijping en precisiewerk. 

Een andere “coupage” is de Stradivarus Rouge – meer fruitig met enkele maanden eiken vat rijping. Deze wijn is een samenstelling van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Intrigerend en tegelijk toegankelijk. Een originele blend met duidelijke doel voor ogen voor de wijnmakers. 




p.s. ...Yes! Je mag verwachten binnenkort de wijnen van Chateau Copsa in het assortment!