Wijmaker Tsarev Brod

Tsarev Brod Winery typeren wij als anders, eigenwijs en consequent

Anders omdat Tsarev Brod in de details bewust het onderscheid zoekt met wat bestaat. Zo bijvoorbeeld de conusvormige gesloten inox vaten, door henzelf ontworpen, met het oog op een evenwichtig fermentatieproces en gelijk verdeeld contact met de schil in het hele vat. Daardoor zijn de wijnen frisant, met sprankelende tint en ontwikkelen een complexiteit. 

Anders ook bij het maken van blend’s. Voor hun Sepage, brengen ze de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer en Riesling al van bij de pluk samen, eerder dan ze te assembleren na fermentatie. Nikolay omschrijft op overtuigende wijze de visie aan de basis hiervan: “als je kinderen van bij het begin samenbrengt, zullen ze ook beter met elkaar overeenkomen.” Dit vroegtijdig samenbrengen van de druiven is natuurlijk niet zonder risico. Er is durf en moed voor nodig.

Tsarev Brod Winery is eigenwijs. Ze durven tegen de stroming in te gaan. Toen na het Communistische tijdperk alle wijngaarden bestaande uit druiven met grote opbrengst verwijderd werden, met het oog op meer diversiteit, hield Tsarev Brod vast aan een lokale wijngaard met de witte Gergana druif. Ze slaagden er in deze druif ‘te redden’ en maken vandaag een smaakvolle Gergana wijn, nergens anders te vinden dan bij hen.

Tsarev Brod is consequent door hun focus op het maken van wijnen waar ze goed in zijn. Niet meer en niet minder. Eén enkele rode, de Pinot Noir, die trouwens goed aardt in deze klimatologische omstandigheden. Ze zouden er ook andere kunnen maken, maar kiezen resoluut om dat niet te doen. Eén lijn ook in de stijl van de fles en het etiket. Meteen herkenbaar als ‘dit zijn wij, anders, eigenwijs en consequent.

De regio en de wijngaarden:

Het wijngebied van Noordoost-Bulgarije is gecertificeerd onder de benaming Beschermde Geografische Aanduiding BGA. De wijngaarden van Tsarev Brod liggen in kleine compacte gebieden nabij het gelijknamige dorp, in de gemeente Shumen. Er heerst een koel continentaal klimaat, met invloeden van de de Midden-Donauvlakte en de Zwarte Zee.  De regio ligt op 250m van de zeespiegel. Dit alles bepaalt de keuze van de wijnmaker wat dedruivensoorten betreft: Sauvignon Blanc, Traminer, Chardonnay, Riesling en de lokale variëteit Gergana. Deze laatste is een kruising van Muscat Ottonel en Dimiat, nergens anders te vinden en Tsarev Brod is de enige die met deze druif werkt. De wijn van Gergana-druif is op de binnenlandse markt groot en internationaal in opmars. Daarom heeft de familie van agronomen nog eens 18 ha aangeplant in 2018, met zowel Gergana als andere Bulgaarse wijnstokken. De enige blauwe aangeplante variëteit is de Pinot Noir.

De wijnstokken worden geproduceerd in Bulgarije. Dit voor Tsarev Brod een belangrijke boodschap voor alle wijnbouwers en wijnmakers, namelijk hierdoor kennis opdoen en bijdragen tot de praktische toepassing van de wijnstokwetenschap in Bulgarije.

  


Het werk in de wijnmakerij:

Wijnmaker, Nikolai Krastev houdt zijn uitrusting sterk georganiseerd. Alle tanks die hij gebruikt zijn identieke sets van twee, variërend in grootte, zodat ze altijd volledig vol zijn zonder zuurstof. De druivenmost moet gisten in kleine vaten en vaten die voor elke soort afzonderlijk worden gemaakt met een capaciteit van 225 l tot 5200 l. De wijnmaker Nikolay is ook voorstander van neutraal eiken, slechts 10% van hun vaten zijn nieuw.

Het wijnhuis bevindt zich vlak naast de wijngaard, zodat vers geoogste druiven direct  verwerkt worden en de koude maceratie op 13°-14° plaatsvindt. Ze oogsten de druiven vroeg in de ochtend en stoppen wanneer de temperatuur buiten stijgt boven 16 graden. Zo blijven de aroma’s maximaal bewaard.

Witte en roséwijnen rijpen ten minste vijf maanden lang op ‘fijne lees’. De rode Pinot Noir is gemaakt in ‘unoaked’ versie wat trouwens het geval is voor alle Pinot noir van Tsarev Brod, behalve dan de Reserve, die rijpt in 225 l vaten, daarna 12 maanden in inox vessels en alvorens op de markt te komen, nog 6 maanden in de fles. Het nieuwe premium merk “Amber Harvest” wordt bij uitzonderlijk goede jaren gemaakt., waarbij zowel voor de rode als voor de witte eikenvaten rijping wordt toegepast. 10% daarvan is nieuwe Franse eik. 


Lees in onze Blog over het bezoek aan wijnhuis Tsarev brod - Zomer 2018