Wijnmaker Karabunar

De mensen en het verhaal:

Dé wijnmaker bij Karabunar Winery is Nadejda Diulgerska. Zij is vertegenwoordiger van de 'new wave' in de Bulgaars oenologie. In 2013 werd ze door de Wijn Gilde van Bulgarije uitgeroepen tot 'oenologist van het jaar'. Nadejda zetelt regelmatig in wijnjury's van internationale proefpanels, zoals voor de ‘Concours Mondial de Bruxelles’. Ze gaat de uitdaging aan om de traditie van Karabunar wijnmakerij voort te zetten op een moderne manier. Het resultaat ? Lekkere wijnen die je moeilijk vergeet!

De streek en de wijngaarden:

Karabunar Winery is een jonge boutique kelder (2007) op 80 km van de hoofdstad Sofia, in het westelijke deel van de Thracische vlakte, gelegen op een hoogte van 250 meter met een jaarlijkse totale temperatuur van meer dan 4000⁰С. Deze regio in Bulgarije heeft een van de beste gronden en klimaat voor de groei van uitstekende druiven. Meer dan 80% van de landbouwgrond in deze regio is beplant met wijnstokken.
Karabunar telt druiven van 18 ha eigen wijngaarden, in een perimeter van zo’n 2 km rond de winery, zijn beplant met inheemse Bulgaarse druivensoorten, Dimyat en Red Misket evenals Mavrud. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van een wijngaard van 20 ha in Noord-Bulgarije, in de Donauvlakte, nabij de stad Veliko Tarnovo. Daar groeien de internationale rassen Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc en Chardonnay.
Dit alles laat deze wijnkelder toe, door de diverse en interessante blendingen van verschillende druivensoorten, de rijke grond en de micro-klimatologische omstandigheden, uit te pakken met hoogwaardige witte en rode wijnen onder de merknamen Bulgarian Heritage, Castellum en Contour.

De hoge kwaliteit van deze merken wordt bereikt door het zorgvuldig uitkiezen en selecteren van de druiven en door de individuele benadering van elke fles wijn. Alle wijnen rijpen in 225 liter Franse en Bulgaarse eiken vaten van het type barrique, tussen 9 en 24 maanden, afhankelijk van het specifieke karakter van het wijnbouwproces, de druivensoort en de nagestreefde maximale harmonie van aroma en smaak.