Blog

Slavi selecteert 6 Zomerwijnen uit Bulgarije

Bulgarije, een land rijk aan geschiedenis en cultuur, biedt ook een breed scala aan unieke en verfijnde wijnen. Laten we door enkele van de mooiste wijnregio's van Bulgarije reizen en kennismaken met een selectie van 6 bijzondere wijnen die perfect passen voor deze zomerperiode! 

Nu met 10% korting op de selectie wijnen voor zolang het aanbod strekt.



1. Wit: Odessos Dimyat Byala – Single Vineyard 2023

Deze verfijnde wijn is gemaakt van de Dimyat-druif, een inheemse Bulgaarse druivensoort die vooral in de regio rond de Zwarte Zee en de stad Varna voorkomt. De wijn is mineraal, strak en mooi fris, met een laag alcoholgehalte van slechts 11%. Perfect als aperitief of bij een zomerse salade, zeevruchten, rauwe vis of een lichte lunch. Geniet van de elegante en verfijnde smaak van Odessos Dimyat Byila.

2. Rood: Odessos Cabernet Franc Kavarna Single Vineyard 2022

Kavarna, gelegen direct aan de kust van de Zwarte Zee, staat bekend om zijn prachtige golfclubs, adembenemende landschappen en natuurlijk zijn wijngaarden. Deze Cabernet Franc is het visitekaartje van de jonge broers Georgi en Vladislav, de wijnmakers van het Odessos wijnhuis. De wijn is super verfijnd met veel fraîcheur, aangename fruitigheid en een mooie textuur. Een ideale wijn voor bij een lichte maaltijd of diner.

3. Wit: Tsarev Brod Gergana 2023

De Gergana-druif, een unieke variëteit uit Noordoost-Bulgarije, is een hybride tussen Dimyat en Muscat Ottonel. Deze druif was bijna vergeten, maar dankzij het Tsarev Brod wijnhuis, dat veel respect toont voor minder bekende druiven, geniet hij weer van populariteit. Met fijne aroma's, een lager alcoholgehalte en een combinatie van frisheid en complexiteit, zorgt deze wijn voor een verrassende ervaring aan tafel. Ideaal als aperitief of bij het eten.

4. Rosé: Tsarev Brod Orange Rosé Pinot Gris 2021

Klaar voor iets anders? Probeer de Orange Rosé van het Tsarev Brod wijnhuis, gelegen in de noordelijke Zwarte Zee-regio. Deze eerder rosé dan oranje wijn is perfect geschikt als aperitief of bij lunch en diner. Een uiterst verfrissende wijn die elk diner perfect opent en goed past bij hapjes, pasta's, zeevruchten en zomerse salades.


5. Rosé: Villa Melnik Aplauz Rosé 2021

Villa Melnik, gelegen in de Struma Valley–Melnik regio, presenteert een heerlijke rosé, gemaakt van een 50/50 mix van Mavrud en Melnik druiven. Deze maaltijdwijn past goed bij vlees en BBQ, maar ook bij gegrilde groenten of spinazielasagne. Een veelzijdige wijn die elke maaltijd compleet maakt.

 

6. Rood: Damyanov Melnik 2019

In het diepe zuidwesten van Bulgarije, in de Struma Valley–Melnik regio, weet de wijnmaker Damyanov hoe hij een frisse en spannende rode wijn moet maken van de iconische voor de regio Melnik-druif. Deze wijn is droog, fris en heeft behoorlijk wat rijpe tannine, wat doet denken aan Nebbiolo-stijl wijnen. De wijngaarden zijn meer dan 65 jaar oud en liggen op meer dan 500 meter boven zeeniveau, wat deze wijn zo speciaal maakt.


Kortom, of je nu een liefhebber bent van witte, rode of rosé wijnen, Bulgarije biedt een scala aan verrassende en verfijnde wijnen die je zeker zullen bekoren. Van de frisse en minerale Dimyat tot de unieke Gergana en de complexe Melnik, er is altijd wel een Bulgaarse wijn die bij je smaak past. Proost op de ontdekkingen die je te wachten staan!