Blog

Wat is jouw wijnstijl ?



Eenvoudig zoeken én herkennen van je favoriete wijn.


Het kiezen van een wijn die bij je past is niet altijd eenvoudig.  Met behulp van deze smaakprofielen kun je snel zien welke wijn bij je smaak past. Ook handig als je een andere wijn wilt proberen van hetzelfde smaaktype.

 

Wit Licht en Fris:

  • Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Gruner Veltliner, Sauvignon, Pinot Gris, Bulgaarse Dimyat.
  • Onze suggesties: Bulgarian Heritage , Tsarev Brod Sepage , Tsarev Brod Sauvignon Blanc , Symbiose White
  • Culinaire tip: bij frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn. Schaaldieren koud met citroen dressing. Witte vis.

Wit Vol en Rijk:

  • Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse, romige geuren, hout, vanille. Vaak houtgelagerd. Meer spijs gericht zijn.
  • Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier; Bulgaarse druiven - Tamianka vergelijkbaar met Muskat, Rode Misket.
  • Onze suggesties: Monogram Chardonnay ,  Tsarev Brod Chardonnay Amber Harvest Bratanov Chardonnay Sur Lie 2016
  • Culinaire tip: bij visgerechten (koud & warm), kip en gevogelte, gerijpte kazen, veggie eten (risotto met groenten, paddenstoelen)...

Wit Aromatisch:

  • Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van glanzend lichtgeel naar goudgeel. De smaak gaat van droog naar zoet met in de neus steeds overheersende fruitige aroma’s.
  • Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling, Gewürtztraminer, Chenin Blanc, Bulgaarse Tamianka en Misket .
  • Onze suggesties: Trevite Vrachanski Misket , Bratanov Tamianka Single Vineyard , 4 Seasons Summer , Tsarev Brod Gergana
  • Culinaire tip: Aziatische keuken, vis met sterke smaak zoals (Zalm, Tonijn ), zoetzure gerechten of spicy gerechten.

Rosé:

  • Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Grenache en Syrah en van Bulgaarse de Mavrud of Rubindruif.
  • Meest kenmerkende wijn in deze categorie is stijl Provence rosé die te vinden is overal ter wereld en dus ook in Bulgarije.
  • Onze suggesties:  Villa Yustina RoséSymbiose Rosé 2016
  • Culinaire tip: bij salades (bijvoorbeeld Niçoise of Caesar ), mosselen, licht gegrilde kreeft, garnalencocktails of heerlijke tapas op een zomers terras.

Rood Licht en fruitig:

  • Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals tijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Pinot Noir, Young Melnik, Ruen en Gamza druif uit Bulgarije.
  • Onze suggesties: Trevite Gamza , Bergulé Melnik & Pinot Noir , Tsarev Brod Pinot Noir , 4 Seasons Autumn 2015
  • Culinaire tip: bij gegrilde kip en gevogelte, gegrilde groenten, lichte pastagerechten of een kaasschotel.

Rood Soepel:

  • Volle rode wijnen met een zachte én soepele smaak. Hoofdtoetsen van rood fruit. Mooie diepe paarsrode kleur. Deze wijnen worden ook wel food-wijnen genoemd omdat ze makkelijk te combineren zijn met een groot scala aan gerechten. Vaak vind je deze soepele wijnen in de cuvées (mengelingen van verschillende druiven).
  • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot, Valpolicella, Zinfandel, Sangiovese, Bulgaarse Melnik en Melnik 55.
  • Onze Suggesties: Merul Mavrud 4 Seasons Winter , Castellum Cabernet Sauvignon , Bergulé Ruen,  Symbiose Red , Aplauz Reserve
  • Culinaire tip: Gerechten op basis van wit en rood vlees, of pasta met tomatensaus, Moussaka op Bulgaarse wijze, kaasschotel.

Rood Vol en Krachtig:

  • Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Kortom, karaktervolle wijnen. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen meestal een diepe robijnachtige kleur.
  • Vaak spreken we over Reserve, Special Reserve of Private Reserve. Gemaakt van bijvoorbeeld Syrah, Malbec, Tempranllio, Barolo. Bulgarije biedt door het warmere klimaat en veel zonneschijn tal van deze wijnen, gemaakt van bijvoorbeeld Mavrud, Rubin, Cabernet Franc, Syrah, Melnik 55.
  • Onze suggesties: Bratanov 3-Blend , Erelia ReserveDominant Red, Merul Mavrud Reserve , Merul Reserve Cabernet Sauvignon , South Sakar Selection, Bratanov Cabernet Franc Private Reserve
  • Culinaire tip: bij Chateaubriand met cantharellen, pepersteak, rijke wildgerechten met truffel of andere culinair hoogstaande gerechten.